Civilna iniciativa Brkini

Nova doba

Pot spremembe

Našli smo nekaj načinov, kako bi lahko sodelovali. Ko rečemo SMO, ne mislimo Samo na nas (skupina hrabrih, iskrenih in resničnih ljudi), predvsem mislimo sodelovanje subjektov vključenih v kreacijo.

Vemo to, da Slovenija rabi spremembo. Nujno je treba najti, kaj nas povezuje in ukiniti to, kar nas ločuje.

Predlagamo nov pristop k usklajevanju različnosti:

Do sedaj smo iskali konsenz in usklajevanje interesov. Ta demokratična praksa nas je pripeljala samo do še večjih razlik in do boja za obstoj. Naš predlog pa je tak, da nasprotne strani izkažejo svojo namero, interes in možnosti, na kar iščejo tretjo rešitev, ki ni kompromis, ampak NOVA MOŽNOST. Primer: če nekdo hoče posaditi narcise, druga skupina ljudi želi saditi tulipane, ne iščemo rešitve s kompromisom, npr. pol-pol, ampak najdemo TRETJO MOŽNOST – marjetice, ki ustreza obema udeleženima.

Če ta preprosti primer poskušamo vnesti v politično prakso, potem to pomeni, da v boju nasprotij vedno obstaja TRETJA MOŽNOST IN NAJBOLJŠA REŠITEV.

Zakaj ne kompromis ali pa konsenz?

Zato ker zahteva od obeh udeleženih, da delno popustijo v svoji nameri. In s tem izgubijo lastno vsebino. S Tretjo možnostjo, kjer kreativno sodelujeta obe strani pa to vsebino obe strani doživita kot KREACIJO NOVIH MOŽNOSTI. S tem pridobijo vsi udeleženi in vse življenje, ki je posledično vpleteno v tako odločitev. Predvsem pa se spremeni način mišljenja, ki temelji na boju za obstoj in se ga obrne v iskanje boljših možnosti za življenje.

Spoštovani, Slovenci, sodelavci, prijatelji, soustvarjalci itn.! Življenje nas je prisililo, da smo začeli z iskanjem najboljše in nove poti. Našli smo jo in jo delimo z vami v veri in zaupanju, da jo boste modro uporabili in naredili Slovenijo za najboljši primer spremembe in evolucije v Evropi. Čeprav zveni nemogoče, pa je vendarle res, da smo Slovenci vedno reševali svoj narod s kulturo in zavestjo, ki želi ohraniti življenje. Brez orožja, z naravno genialnostjo smo vedno našli pot iz nemogočih življenjskih pogojev.

Ta ideja o PRESEGANJU demokratičnih pristopov v EVOLUCIJO, je verjetno najlepša in najmočnejša novodobna ideja REŠITVE.